Att åka på bilsemester i Europa har blivit en allt mer vanligt förekommande företeelse bland svenskarna. I och med att bilarna blir mer bekväma att åka i väljer människorna att hellre ta den än flyg eller tåg när det handlar om semester. En annan fördel med att ha bil är att man blir mycket mer flexibel. Rent ekonomiskt blir det inte någon större skillnad om man väljer bil, tåg eller flyg. Det är oftast flexibiliteten som avgör färdmedlet.

Niedersachsen

Om man tar färjan till Kiel och åker söderut hamnar man i Hannover som är huvudstaden i delstaten Niedersachsen. Regionen består av många städer men många hamnar i Goslar som fångar de flestas blickar. Goslar har ungefär 50 000 innevånare och är en mycket gammal stad. Ursprunget går ända tillbaka till 1000-talet. I mitten av det århundradet byggdes stadens största sevärdheter som är domkyrkan och kejsarborgen. Genom borgen kom Goslar att bli en ort av större vikt. Anledningen till detta var att de styrande reste omkring mellan olika borgar för att utöva och stärka sin makt. Under 100-talet växte Goslar till att bli en medeltida storstad och erhöll sina stadsrättigheter år 1219.

Sevärdheter

Goslar

I Goslar finns mycket att se och göra. Rådhuset är exempelvis en byggnad som uppfördes under 1400-talet och har under de senaste 400 åren byggts ut och utvecklats. Helhetsintrycket av byggnaden speglar 1500-talet som var stadens blomstringstid. Den fungerar än idag som rådhus och är öppet för allmänheten vissa tider på dygnet. Den mest sevärda salen i rådhuset är den gamla rådssalen som invigdes redan 1505. Det är en sen gotisk klenod med spektakulära och tidstypiska målningar på väggar och i tak. Varje bild är ett konstverk i sig och salen ger ett mycket imponerande intryck. I närheten av rådhuset byggdes ett gilleshus av de mer förnäma i staden. Under århundradena har fasaden blivit överbyggd och ombyggd i tidstypisk design. Sedan ungefär 200 år är detta spektakulära hus ett hotell, Hotell Kaiserworth.

Julskogen

Under tidsperioden 27/11 till 31/12 finns en mycket vacker julskog i centrala Goslar. Den är helt unik med sina 40 upplysta granar, doftande skogsmark och sina många små glöggstugor. De små husen som finns i anslutning till Julskogen har sedan några år tillbaka skyddats som världsarv. Alldeles bredvid julskogen finns det lilla torget där julmarknaden är öppen. På marknaden kan man köpa det mesta i godsaksväg och alla möjliga typer av juldekorationer som på de flesta julmarknader.

Rammelsbergsgruvan

I gruvan i Rammelsberg utvanns guld, koppar, kol och järn. Hit kan man åka för att se hur gruvarbetarna arbetade förr i tiden och hur arbetet utvecklats fram till dags dato. Att ta sig in i gruvan är en upplevelse i sig. Det är ett litet gruvtåg som transporterar besökarna genom berget. Besökarna utrustas med gruvhjälmar och ficklampor och i anslutning till utgången finns ett museum och en restaurang. utvanns guld, koppar, kol och järn. Hit kan man åka för att se hur gruvarbetarna arbetade förr i tiden och hur arbetet utvecklats fram till dags dato. Att ta sig in i gruvan är en upplevelse i sig. Det är ett litet gruvtåg som transporterar besökarna genom berget. Besökarna utrustas med gruvhjälmar och ficklampor och i anslutning till utgången finns ett museum och en restaurang.

Rester av försvarsanläggningar

Under medeltiden skyddades staden av stora befästningar. Det fanns såväl en inre som en yttre mur med tillhörande inre och yttre vallgravar. Under den senare delen av 1700-talet blev denna typ av försvar inaktuellt så vallgravarna och murarna omvandlades till parker som nu förgyller staden. Även om de största delarna av försvarsanläggningarna raserades under 1700–1800 talet så finns rester kvar som vittnar om stadens forntida försvar. I Goslar finns mycket att se och göra, staden är helt klart värt ett besök.

Nästa inlägg

Festivaler och evenemang på nätet

mån nov 16 , 2020
Artikeln kommer att handla om festivaler och evenemang på nätet, eller snarare virtuella events. Upptäck inspiration genom att lägga till ett par virtuella evenemang i […]
Festivaler och evenemang på nätet

semesterlandet-niedersachsen.se © 2020