Klimahaus

I Jules Vernes saga Jorden runt på åttio dagar tar det så många dagar att runda jorden. Du behöver inte så lång tid för att göra samma resa utan kan göra den interaktivt på Klimahaus i Bremerhaven. Klimahaus i Bremerhaven är en del av ”Bremerhaven´s Harbour Worlds complex” där du upptäcker världens klimatsystem, klimatförändringar och väder. Här fångas atmosfären hos varje land och dessutom stimulerar det deras klimat. På en eftermiddag kan du uppleva alla klimatzoner.Vad har då Bremerhaven gemensamt med den nigerianska öknen, Samoa och Alaska? Jo de ligger alla på samma östliga längdgrad. Trots detta är livsvillkoren otroligt skilda mellan de olika ställen som finns längs denna grad. Värmen i Nigeria, tropiskt klimat i Samoa och smältande glaciärer på St Lawrence Island. Utställningen på Klimahaus finns på 11 500 kvadratmeter där skillnaderna i dessa klimatskillnader visas. Huvudattraktionen på utställningen kallas ”Resan” och tar två till tre timmar under vilka du passerar genom fem olika kontinenter. Du kommer vandra ungefär en kilometer istället för de 40 000 kilometer du skulle behöva promenera för att göra vandringen i riktiga livet. Förutom resan finns tre andra fascinerande utställningar som belyser klimatfrågor genom olika interaktiva stationer. Från den torra hettan i Sahelregionen eller den antarktiska isen till korallreven i Samoa kan du på varje station uppleva de olika klimaten och få insikt om hur livet funkar i de områdena. Du har också ett forskningscenter där du får ta del av massor av experiment relaterade de fyra elementen jord, vind, vatten och luft. Du kommer bli hänförd av allt du får uppleva så att du vill återvända gång på gång.

Auswandererhaus

emigrantmuseumet Auswandererhaus

I Bremerhaven ligger även emigrantmuseumet Auswandererhaus. Huvudtemat på museet är den tyska utvandringen till USA under olika epoker. På museet får du se bitar ur historien om alla sju miljoner människor som räknas ha korsat Atlanten från just Bremerhaven för att emigrera till USA. Museet är beläget vid Neuer Hafen och med en yta på 4200 kvadratmeter finns det gott om plats att uppleva allt vad museet har att erbjuda., Byggnaden i vilken muséet finns är ritat av arkitekten Andreas Heller. Muséet fick det hedervärda priset ”European Museum of the Year Award” 2007 vilket ökade antalet gäster åren därefter. På muséet kan du se hur en hytt kunde se ut på båtarna när människorna åkte den långa turen över havet. Du får även upplevelser från ljud. Du får en mycket verklighetstrogen resa genom migrationens historia. Varje besökare får följa en given migrant på dennes resa från att säga farväl till deras hem, deras leverne på båten till att de börjar sina nya liv på andra sidan Atlanten i USA, Argentina eller Brasilien.Det finns många fler muséer i närheten och i närliggande städer så du behöver inte gå utan saker att se när du besöker norra delarna av Tyskland. Det finns något museum som passar alla, lite eftersökningar online så hittar du något som passar just dig som handen i handsken.

Nästa inlägg

European Media Art Festival i Osnabruck

fre apr 12 , 2019
För över 30 år sedan startade den idag så populära festivalen som varje år hålls i Osnabruck i norra Tyskland. Festivaenl hölls då i betydligt […]

semesterlandet-niedersachsen.se © 2020