För över 30 år sedan startade den idag så populära festivalen som varje år hålls i Osnabruck i norra Tyskland. Festivaenl hölls då i betydligt mindre skala men med samma engagemang. Organisatörerna heter Hermannn Nöring, Alfred Rotert och Ralf Sausmikat och är lika engagerade idag som för alla dessa år sedan.

Började 1981

Festivalen startade 1981 som en experimentell workshop med intentionen att skapa en plattform av uttryck för innovativ och experimentell konst från genrerna film, video, multimedia och nya medier. Idag är festivalen en av de viktigaste media art festivalerna i Europa och drar gäster från hela världen. Den sätter trender för den mediala scenen och uppmärksammar relevanta event varje år och ger artister möjligheten att bli hörda. Festivalen låter artisterna etablera sig men ser sig också som en förespråkare av att framhäva unga mediamakare.

Populära biljetter

Både teater och bio säljer slut fort så om man vill ha biljetter gäller det att vara ute i god tid om man vill ha biljetter till de populära eventen under festivalen. Under festivalen finns en ”tänk om” kongress där plattformen ligger i diskussioner mellan talare och besökare och handlar om effekterna av media och nya informationskanaler när det gäller scenkonst. Peter Weibel som är artist och specialist på teorier inom media har lagt stor vikt vid frågan om var media arts är på väg, som han benämnt ”Qou vadis” efter latinets betydelse Var går du och som blev känt genom en fransk stumfilm från 1901. Det kan även förekomma föreläsningar om saker som inte är direkt kopplat till media och konst. Som exempel på detta har det hållits föreläsningar om exempelvis bitcoin, som i och för sig inte haft möjlighet att bli verklighet om inte dagens medier funnits. Även WikiLeaks och Pirate party har haft föreläsningar. Den roll som film och video spelar i sociala medier kan även leda till protester som kan ses vid många av showerna i Osnabruck. Det delas ut en hel del priser under festivalen och oftast är bredden stor och priser går till filmmakare runtom i världen.

Robotar bland folket

Robotar bland folket

En populär attraktion under festivalen som ingen kan undvika är robotar som går omkring på området för att leverera meddelanden till besökarna. På robotarna kan det exempelvis stå ”Ge tillbaka min framtid” eller ”Bara för att vi inte kan se det betyder det inte att det inte sker” Det här är ett sätt att direkt få besökarna att tänka till och få dem att börja tänka så de är delaktiga i den inkluderande biten av utställningen. Den här delen av utställningen är en mycket lyckad mix av ljud, ljusinstallationer, appar och ljudpromenader. Den här delen av utställningen engagerar besökarna och får dem intresserade i deras budskap. The European Media Art Festival fortsätter att vara populär och utställningar, event och attraktioner utvecklas för varje år och inget talar för att något ska ändras på den fronten utan utvecklingen går hela tiden framåt.

Nästa inlägg

Maschsee Lake Festival

ons apr 17 , 2019
Sommar, sol och sjöbris. Under Maschsee Lake Festival är det medelhavsstämning i hjärtat av Hannover. Det här räknas som ett av de populäraste sommareventen i […]

semesterlandet-niedersachsen.se © 2020