Niedersachsen är ett av förbundslanden i förbundsrepubliken Tyskland. Ett förbundsland motsvarar USA´s delstater. Näst efter Bayern är Niedersachsen den största delstaten. Du hittar nedre Sachsen, som vi kallar det på svenska, i Tysklands övre västra hörn. Förbundslandet har ungefär åtta miljoner invånare och huvudstad är Hannover. I området ligger även storstadsregionerna Hamburg och Bremen som dock är självständiga delstater i sig.

Historia

Namnet Niedersachsen kommer från saxare som var det namn man använde på folk som bodde i nordvästra Tyskland. Förbundslandet har även varit en del av det tysk-romerska riket men ombildades 1866 till att bli den preussiska provinsen Hannover. Det som idag är Niedersachsen bildades efter nederlaget i andra världskriget och består av de provinser som var del av den brittiska ockupationen i andra världskriget. Niedersachsens vapen som man antog i april 1951 är en vit springare som syns mot en röd bakgrund. Delstatsflaggan är den tyska flaggan med vapnet och har funnits sedan 1952.

Ekonomi och infrastruktur

I Wolfsburg har delstaten sina främsta industrier. Där finns stålindustri runt Peine och Salzgitter och även paradskeppet Volkswagenwerk som finns i Wolfsburg. Jordbruk är en stor del av deras ekonomi liksom de hamnar som finns vid kusten i norr. Man har ytterligare stora arbetsgivare i de tre kärnkraftverk som finns i området. Även turismen är viktig för näringslivet. De gamla historiska städerna Osnabrück, Hildesheim och Celle är populära platser att besöka.

Att besöka nedre Sachsen

En semester i Tyskland kan innehålla det mesta. Landet är stort och erbjuder stor variation av både kultur och landskap. Niedersachsen sträcker sig från hav i norr till berg i söder. Att Tyskland erbjuder ett så varierat landskap tillsammans med ett så rikt kulturutbud lockar många. Det är tacksamt att resa med bil i Tyskland eftersom det är tätt om städer och sevärdheter, även om alla inte är stora. Även mindre städer i Tyskland är duktiga på att ta hand om turister och anordna festligheter. Det är fortfarande ett rikt uteliv även i små städer då tyskar gärna umgås med varandra och äter tillsammans på restauranger och festivaler. Runtom i Tyskland finns gott om minnen från andra världskriget att beskåda för den som är intresserad av den delen av vår historia.

Festivaler och andra event

Festivaler och andra event

I Tyskland är man överlag väldigt duktiga på att arrangera event. Det man kanske i första hand tänker på när det gäller event om man pratar om Tyskland är kanske oktoberfesten och julmarknader, men Tyskland har så mycket mer att erbjuda. Vi ska i några artiklar försöka hitta och inspirera er att testa lite andra saker som Tyskland har att erbjuda. Julmarknader i all sin ära, men även sommarhalvåret har massor att erbjuda i det stora landet. Kanske ska ni planera sommarens semester med bil genom Niedersachsen? Att lära känna landet under sommaren för att sedan återvända när det drar sig mot vinter igen och då kanske avsluta året i Tyskland med en julmarknad. Hoppas vi kan inspirera er med det härliga landet!

Nästa inlägg

Autostadt i Wolfsburg

fre jan 11 , 2019
Autostadt är en upplevelsepark som ligger på fabriksområdet som tillhör Volkswagenwerk i Wolfsburg. Här visar man upp modeller och historia för koncernens alla märken. Parken […]

semesterlandet-niedersachsen.se © 2020