I Göttingen, Niedersachsen i Tyskland, finns den kanske största Barockmusikfestivalen i världen. Den Internationella Händelfestivalen i Göttingen grundades år 1920 och är en av de äldsta musikfestivalerna i hela Tyskland. Den erkände regissören och produktionschefen Lawrence Cummings samlar tillsammans med ensemblen Festspiel Orchestra Göttingen ihop talanger och de absolut bästa musikerna i sitt skrå inför den årliga festivalen. Allt för att det ska levereras förstklassig musik för åhörarna. Festivalen är väldigt förankrad hos lokalbefolkningen och deras engagemang gör att det är möjligt att genomföra den varje år. Man har på senare tid även vänt sig mot den internationella arenan för att locka folk till denna barockmusikens pärla i tyska Niedersachsen.

Händel – kompositören

George Friedrich Händel föddes år 1685 i Halle an der Saale, Andel Sachsen i Tyskland och dog 74 år senare i London. Händel var en tysk-engelsk barocktonsättare som blev mycket berömd för sina operor och oratorier. Händel var det som man kallade för kosmopolit, det vill säga en världsmedborgare som var född i Tyskland, utbildad i Italien och sedermera bosatt i England. Han föddes samma år som Johann Sebastian Bach och Domenico Scarlatti av föräldrarna Georg och Dorotea. Den unge George visade tidigt att han hade stor musikalisk talang och spelade redan vid sju års ålder, orgel, cembalo och spinett. Hans mor uppmuntrade honom att utveckla sina musikala talanger och satsa på en karriär som musiker. Hans far däremot, som tillhörde stadens högre män, ville att George skulle studera till jurist. Under sin levnadstid producerade Händel 42 operor, 29 oratorier, 120 kantater och 16 orgelkonserter. När Händel dog år 1759 deltog över 3000 sörjande i begravningen som var en statsbegravning och hölls i Westminster Abbey. Händel hade ingen familj under hela sitt liv och var väldigt förtegen om sitt privatliv.

Alltid Händel i centrum

olika slags kulturupplevelser

Varje år tillägnas Händel en speciell del av festivalen. Det kan vara allt från ett tema på något av hans verk eller ett av hans verk som framförs i olika sorters kulturella upplevelser. De i övrigt mångfacetterade festivalprogrammet såsom opera, moderna tolkningar av gamla verk och klassiska tolkningar ger publiken väl valuta för sina pengar. Jakten på förstklassiga solister och ensembler pågår hela året och de unga debutanterna får en god grund att stå på och en god internationell marknadsföring. Som ung solist är det mycket nyttigt att knyta an mot en äldre och internationell publik.

Festivalens mål

Syftet med Festivalen är att sprida George Friederich Händels musik till alla generationer. Arrangörerna vill genom festivalen skapa ett band mellan festivalbesökare och kompositören. För att nå detta ändamål skapas olika typer av forum och projekt för alla, såväl unga som gamla och genom detta behålls den goda ställning som festivalen har såväl internationellt som regionalt i Niedersachsen och lokalt i Göttingen.

De unga

Åtta av festivalens partners har gått ihop för att bilda ett samarbetsprojekt för unga musiker som kallas eeemerging. Sedan 2014 har projektet stått bakom och stöttat unga ensembler och musiker inom klassisk musik. Projektet har skapat ett stipendieprogram som på tre år som ska förbereda de unga musikerna inför en eventuell internationell och krävande karriär. Under festivalen i Göttingen finns dessa ensembler med bland alla artister och de deltar i många av de workshops som anordnas.

Nästa inlägg

Med bilen till Goslar

mån maj 20 , 2019
Att åka på bilsemester i Europa har blivit en allt mer vanligt förekommande företeelse bland svenskarna. I och med att bilarna blir mer bekväma att […]

semesterlandet-niedersachsen.se © 2020