Autostadt är en upplevelsepark som ligger på fabriksområdet som tillhör Volkswagenwerk i Wolfsburg. Här visar man upp modeller och historia för koncernens alla märken. Parken består av olika paviljonger där man presenterar varje märkes historia och alla olika modeller. Du kan välja att följa med på en guidad tur i området eller gå runt själv. De märken som ingår i Volkswagenkoncernen är de vi här ska berätta lite mer om.

Volkswagen

Kärt barn har många namn. Folka, Bagge, Bubbla eller Hitlerkälke är vanliga smeknamn på Volkswagen, i Tyskland kallades den Käfer som betyder skalbagge och i England Beetle som också betyder skalbagge. Företaget grundades 1937 när Hitler lät bygga upp dåtidens mest moderna bilfabrik efter att ha haft spioner arbetandes på Ford och General Motors. Han hade för avsikt att Tyskland skulle bli större än USA som bilnation. 1938 kom Volks-wagen till Berlinutställning. Den kallades också för KdF-wagen och var ritad av Ferdinand Porsche. Med strömlinjekaross, separat fjädring och luftkyld motor i bagaget istället för fram var det nåt helt nytt på marknaden. Några vanliga modeller som du kan se på utställningen är Polo, Sharan, Scirocco, Golf, Caddy och Passat. Några lite mer ovanliga är Eos, Phaeton, Concept och Bähnle.

Porshe

Ferdinand Porsche byggde den första modellen för märket som sedan blev kända som Volkswagen. Hans eget märke blev sen en del i Volkswagenkoncernen. Företagets säte finns i Stuttgart. Man gjorde i mitten av 2000-talet ett försök att ta över Volkswagen men det hela slutade med att man blev en del av koncernen. Den mest kända modellen av märket är sportbilen Porsche 911 med redan 1965 en prestanda på 0–100 på 9,1 sekunder och en topphastighet på hela 209 km/h. Bilen lever kvar i stort i dagens Porsche 997 Turbo som gör 0–100 på 3,4 sekunder.

Audi

Audi är också en tysk biltillverkare som är börsnoterat och ägt av Volkswagen. Företaget grundades 1909 av August Horch. Audi betyder i imperativ höra på latin som motsvaras av horch på tyska. Den första bilen Blev Audi typ A som tillverkades i 140 exemplar. Audi 14/50 PS Typ K blev sedan den första bilen i Tyskland som var vänsterstyrd. 1927 kom man med den första bilen med hela åtta cylindrar som hette Audi Imperator. 1915 blev företaget Audiwerke AG och på 20-talet övertogs majoriteten av aktier av DKW.

Lamborghini

Lamborghini är en i grunden italiensk biltillverkare som ägs av Volkswagen sedan 1998. Ferruccio Lamborghini är den som utvecklat företaget från traktorer till sportbilar. Den första sportbilen lanserades 1963 och hette Lamborghini 350 GT. Klassikern Lamborghini Mura var dock den första av deras bilar som blev en riktig succé när den kom 1968. Den senaste modellen från företaget heter Lamborgini Huracán och lanserades 2014.

Skoda, Bentley och Seat

skoda gick med i volkswagen

Skoda är en tjeckisk biltillverkare som 1992 kom med i Volkswagenkoncernen. 1905 kom tillverkningen av personbilar igång efter att man innan producerat cyklar och motorcyklar. Efter andra världskriget var Skoda ”folkbilen” i Tjeckoslovakien och 2013 firade man att man producerat hela 15 miljoner bilar sedan starten 1905. Bentley är ett brittiskt bilmärke som sedan 1998 ägs av Volkswagen och har innan det ägts av Rolls Royce. Seat är det sista märket, än så länge, som ingår i koncernen. Det var i grunden ägt av spanska staten men ägs sedan 1986 av Volkswagen.

Nästa inlägg

Serengeti park – Hodenhagen

tor jan 24 , 2019
Serengeti Park i Hodenhagen i Niedersachsen är Tysklands största safari och storviltsreservat med sina 1500 exotiska djur på över 220 hektar yta. Här kan du […]

semesterlandet-niedersachsen.se © 2020